Ha Wytse,

Korte intro: ik maak muziek achter een computer (met Logic Pro; inderdaad, vanwege de rijke library). De muziek klinkt prima door mijn studio koptelefoon, maar zodra de muziek door studiomonitors klinkt en zeker door huis-tuin-keuken speakers, wordt het niet best. I know; don´t mix on headphones!

Het geluid klinkt nu vlak / lijkt weinig ruimte te hebben. Bovendien lijken de drumpartijen in het muzikale arrangement te verdrinken en lijkt de zang bovenop het muzikale arrangement te liggen. Terwijl ik juist beoog om de drumpartijen wat ruimtelijker te laten klinken en de zang juist meer in het muzikale arrangement mag opgaan. De overall sound zou iets voller mogen klinken.

Ik zou graag het eerste nummer, Dagen geteld, wat je vindt op www.zwaen.nl/in-mineur (wachtwoord = zwaen), door jou onder handen laten nemen. Lijkt me een mooie testcase.

Drumpartij

EDM kits en gemodelleerde analoge drumkits klinken niet lekker met mijn muzikale arrangementen; na ruim 100 snaardrums te hebben geprobeerd en getweaked, heb ik die handdoek in de ring gegooid. Daarentegen heb ik de snaar, de drumkick, en 3 hi-hats zelf gefabriceerd; laad ik ze als wav bestanden in; en breng ik wat panning en reverb aan. 

Misschien kun jij eens je licht laten schijnen hoe de drumpartijen beter in de mix kunnen komen; met meer diepte. Bij voorkeur iets wat ik zelf kan repliceren.

Muzikaal arrangement

Het muzikale arrangement zelf, (synths, shoegaze klinkende gitaren, akoestisch gitaar en een klassiek component bestaande uit viool, piano en koren), ben ik tevreden over. Het is verweven tot een organisch geluid waarbij de verschillende instrumenten lang niet altijd goed te onderscheiden zijn. Over het algemeen prima, al mogen er nummer-specifieke accenten aangebracht worden, zoals op het nummer Dagen geteld:

Het refrein van Dagen geteld bestaat uit 4 vocale regels, waarbij de derde regel in melodie afwijkt. Die derde regel wordt begeleidt door 5 piano akkoorden die de zanglijn exact volgen. Bij aanvang van de 4de regel doet een staccato vioolpartij zijn intrede. Beide instrumenten, piano en viool, zouden ruimtelijk iets losser mogen komen te staan van het geheel. Het is nu iets te veel dringen in de brei

Zang

De grootste uitdaging is de (zwakke) zang; maar met de huidige opname wil ik het even mee doen.

In ieder geval ligt de zang te veel bovenop het geheel; valse noten zullen hier mede debet aan zijn; een frequentiebereik dat met name in de zang voorkomt maar niet in het muzikaal arrangement, zal een tweede reden zijn; wellicht zijn er andere redenen…? 

Voor de goede orde: ik schrijf nummers een tikkeltje onorthodox door te beginnen met de zanglijnen zonder enige muzikale begeleiding, waarna de drumpartijen en het muzikale arrangement worden gecreëerd. De zang staat dus centraal; echter, nadat de muziek is gemaakt, moet de zang tot zekere mate in dienst komen van het geheel en zijn de drums en het muzikale arrangement nagenoeg even belangrijk. 

Er lijkt een bepaalde regelmaat te ontstaan: in de coupletten is de zang wat directer, wat menselijker (of dat mag het in ieder geval zijn). In de bruggen en refreinen wordt het iets surreëler en grootser worden door middel van pitchshifting harmonics, echos, veel reverb. Afijn, niets vreemds, maar ik krijg het in ieder geval niet helemaal lekker.  

Een uitdaging hierbij is dat de opnames erg dichtbij klinken, ik had/heb ze liever afstandelijker a la de stijl van The Police. Misschien is dit tot een zekere mate te mixen, en hoort in feite bij mijn eerdere opmerking, namelijk dat de vocalen te veel bovenop de mix liggen.

Op de pagina waar het nummer Dagen geteld staat, zou je misschien ook eens naar het tweede nummer, En wat dan nog, kunnen luisteren. Ik kan me zo voorstellen dat het betoog hierboven er duidelijker door wordt. Oh, en als je denkt dat we samen een zomerhitje kunnen scoren met het derde nummer, Zon op mij, trek aan de bel 😉

Bellen kan altijd: 06 45627405. Jouw nummer is volgens mij 06 42434455; in ieder geval herkent mijn telefoon dit nummer nu als Wytse. 

Groet,
Ruud | ruuddekeijzer@gmail.com

Aanleveren bestanden

Ik ga compleet amateuristisch met Logic Pro om; zo werk ik bijvoorbeeld niet met busses; alle effecten worden per track aangebracht.

Het nummer Dagen geteld bestaat uit 40 tracks, maar het lijkt me compleet onzinnig deze alle 40 aan te leveren; aangezien veel tracks zeer nauw met elkaar zijn verweven. Ook zijn er veel effecten dermate dominant, dat het bypassen van deze effecten, nergens op slaat (meer wet dan dry). Sommige instrumenten zijn al toegekend aan links of rechts en dit geldt voor al mijn nummers; zo is de akoestische gitaar altijd rechts hoorbaar. Et cetera.

Op de vocalen uiteraard na, zijn het allen midi tracks.

Misschien even overleggen?

Muzikaal arrangement (zou ik kunnen converteren naar 10 audio tracks)

 • synth
 • bass gitaar
 • sythn bass
 • akoestische gitaar
 • elektrische gitaar
 • elektrische gitaar 2
 • piano
 • strings
 • strings – staccato
 • koor

Drumpartij (3 tracks)

 • drum
 • drum – couplet
 • drum – outro

Maar het lijkt me alleen zinnig om de outro ¨as is¨ aan te leveren als audio file. Dat heb ik namelijk apart gefabriceerd en is wat mij betreft helemaal goed.

De midi drums bestaan uit snaar, kick, 3 hihats, en een tom (of iets wat daar op lijkt); gezien mijn betoog lijkt het me zinloos deze als een audio track aan te leveren…

De originele audio bestandjes waar ik de drums op heb gebaseerd kan ik je natuurlijk wél aanleveren.

Zang

 • couplet
 • refrein 4 tracks (4 keer hetzelfde; mijn amateuristische manier van iets proberen aan te dikken en met effecten te werken…)
 • brug 2 tracks (in feite maar 1; 2e is een echo)